~ Tuhanku, permudahkanlah segala urusanku. Limpahi daku dengan rahmat dan keredhaanMu. Berikanlah kekuatan untukku menempuh segala ujian daripadaMu melalui kesabaran yang tiada terbatas. Tetapkanlah imanku hanya pada jalanMU.. di dunia dan di akhirat.. amiin.. ~

Tuesday, July 29, 2008

USIA atau Angka?


apa ada pada usia? hanya angka yang boleh ditambah dan ditolak sesuka hati. terkadang aku pelik dengan perangai sesetengah manusia yang terlalu mementingkan angka berbanding sebuah kematangan.

aku bukannya ‘emo’ tak bertempat tapi bayangkan sajalah.. ke mana aku melangkah.. seawal perkenalan, pertanyaan pertama yang pasti akan dihumbankan padaku adalah tak lain tentang USIA!

“dah kawin?”
“anak berapa?”

... dan pelbagai pertanyaan lagi yang seakan ‘busy body’. huh, penat laaa!

lagi satu statement yang aku menyampah..

“perempuan kalau dah masuk angka 30 tak kawin lagi alamaknya...”

aaahh.. sambungan ayat tu paham-paham je la. lagi-lagi angka. aku tak nafikan, dalam hidup ni.. ke mana pergi pun.. angka tak boleh lari. angka dan kehidupan dah sinonim.macam kembar siam gitu. tang tu aku akurrrr la.

tapiiii... helloooo!! ini bukan zaman 30 atau 40-an yang pompuan WAJIB.. aku ulang..WAJIB kawin sebelum masuk angka 20-an. angka lagi! hai.. hai..haii..

angka memang berkuasa! angka buat manusia kalut. angka buat manusia gelabah. angka buat manusia hilang arah, tak keruan hidup. manusia jadi tamak sebab angka, jadi lupa sebab angka.

tapi manusia sering lupa.. yang menjadikan angka lebih bermakna adalah sebuah KEMATANGAN. bukan bertambahnya usia dari tahun ke tahun. bukan memutihnya uban di kepala dan bertambahnya garisan di wajah.

apalah nilainya putih uban di ubun kepala
apalah harganya garis-garis usia yang tampak di wajah
kalau fikiran hanya sejengkal usia
kalau lagak hanya sekecil budak
kalau bicara hanya semuda tatih anak.

1 comment:

azlanlin said...

Salam kenal yang bakal berpanjangan..


Angka dan kematangan adalah sinonim bagi sesetengah manusia. Juga, ada sesetengah manusia yang melihat pada kematangan berbanding angka. Inilah ragam manusia yang perlu diakur kehendak dan penilaian manusia yang pelbagai.

Kepelbagaian inilah mewujudkan WARNA-WARNI KEHIDUPAN!

http://azlanlin.blogspot.com