~ Tuhanku, permudahkanlah segala urusanku. Limpahi daku dengan rahmat dan keredhaanMu. Berikanlah kekuatan untukku menempuh segala ujian daripadaMu melalui kesabaran yang tiada terbatas. Tetapkanlah imanku hanya pada jalanMU.. di dunia dan di akhirat.. amiin.. ~

Wednesday, March 14, 2012

~ MaSa ~

Untuk kesekian kali, aku di sini menghitung detik waktu yang berlalu pada jalannya. Mencari ujaran kata yang pernah singgah di teratak hati. Segalanya ingin kuabadikan dalam satu jasad dan minda. Namun hanya masa yang mampu menentukan kehadiran yang pasti dalam samar yang tidak bertepi.

Di sini.. ternyata segalanya telah berubah. Tidak lagi menjadi tempat sepermainan atau tempat menghitung mimpi untuk mencapai bintang yang tinggi di awan. Aku seakan tidak lagi mengenali jejak yang pernah kutinggalkan di sini. Aku bagaikan berkelana di tempat yang pernah mengajarku mengenal huruf.

Ah, segalanya memusatkan fikir yang bukan sedikit! Aku ingin berdiam dan berlama di sini. Namun masa seakan tidak henti mengejar. Apakah aku harus terus berlari? Atau biarkan saja diriku tenggelam dalam amukan masa? Pada akhirnya, aku serahkan segalanya pada DIA yang Maha Mengetahui.

~~~~~~~~~~~~~~ @~@~@ ~~~~~~~~~~~~~~~~

Semalam, tika jejak itu kutinggalkan
masih kukenali liku-likunya
simpang-siurnya menjadi hafalanku.

Semalam, saat aku mula melangkah
meninggalkan becak itu
membiarkan lumpur itu
tidak lagi memalitkan riang
rupanya dalam diam
segalanya menjadi bayang
yang mengikut setiap jejak langkahku
ada tikanya, ada saatnya dan detiknya
bagai tenggelam dalam pusaran masa.


No comments: