~ Tuhanku, permudahkanlah segala urusanku. Limpahi daku dengan rahmat dan keredhaanMu. Berikanlah kekuatan untukku menempuh segala ujian daripadaMu melalui kesabaran yang tiada terbatas. Tetapkanlah imanku hanya pada jalanMU.. di dunia dan di akhirat.. amiin.. ~

Sunday, April 22, 2012

~ Permainan WaKtU ~

Masa beredar dan tanpa sedar kita bermain dengan waktu. Satu saat kita terlupa.. masa terus berlalu tapi kita masih menghitungnya bagai saat dan minit itu masih dalam genggaman. Segalanya makin pantas berlari, namun kita masih santun menyusun langkah. 

Sekelipan mata, angka kian memanjat usia.. dari satu menjadi dua dan kian bertambah. Segalanya semakin jelas selari dengan kematangan tapi tiba-tiba menjadi lebih jauh. Akhirnya kita bagai gelandangan yang cuba berpijak di tempat di mana kita dilahirkan.                              

Hakikat.. hidup hari ini meminta kita untuk merebut apa jua peluang yang  mampu dicapai.  Keberanian adalah sesuatu yang amat diperlukan untuk meneruskan kelangsungan hidup. Masa tidak pernah memberi peluang kalau kita takut untuk melangkah. Walau seinci ke hadapan, ertinya kita masih bernafas. Kekuatan iman dan keyakinan pada-Nya adalah benteng  yang paling utuh.

2 comments:

Anonymous said...

mengejar dan dikejar...
dan masih diberikan peluang untuk bernafas di bumi Tuhan ini..

- koishie

Anonymous said...

Sadar dikejar dan mengejar... namun alpa masih kemas dikelek kita ke mana pergi..