~ Tuhanku, permudahkanlah segala urusanku. Limpahi daku dengan rahmat dan keredhaanMu. Berikanlah kekuatan untukku menempuh segala ujian daripadaMu melalui kesabaran yang tiada terbatas. Tetapkanlah imanku hanya pada jalanMU.. di dunia dan di akhirat.. amiin.. ~

Wednesday, February 15, 2017

Kesabaran Yang Teruji...

 

Hari ini.. kesabaran ini benar-benar teruji. Setelah sedekad menggalas amanah dan tanggungjawab ini.. terasa seakan-akan usaha sedekad itu menemui jalan buntu. Pengakhiran yang menemui puncak kegagalan. 

Cerita sedekad lalu.. tiap kali kejayaan itu mereka raih... senyuman yang terpamer, gelak tawa.. membuatkan aku benar-benar yakin jalan yang kupilih ini tidak pernah salah. Namun hari ini.. ternyata kesabaran itu kembali mempersoalkan keyakinan yang telah lama kudakap erat. 

Benarkah kegagalanlah yang mendepaniku kini? Akukah yang telah gagal atau sikap keibubapaan merekalah yang telah melenyapkan nilai hormat dalam diri anak-anak itu? Mereka ibarat kain putih. Namun sayang... corak yang dipalitkan adalah warna-warna hitam dan kelam seolah-olah begitulah jiwa dan hati mereka.

Tuhan...
kurniakan aku kesabaran itu
agar tetap kuberdiri
menggenggam keyakinan
dan percaya diri
agar
jalan yang kupilih ini
bukan taburan kaca 
yang melukakan
namun wangian kasturi
yang membahagiakan. 

~ Qasih ~ 

No comments: