~ Tuhanku, permudahkanlah segala urusanku. Limpahi daku dengan rahmat dan keredhaanMu. Berikanlah kekuatan untukku menempuh segala ujian daripadaMu melalui kesabaran yang tiada terbatas. Tetapkanlah imanku hanya pada jalanMU.. di dunia dan di akhirat.. amiin.. ~

Sunday, October 23, 2011

~ Memilih untuk Memilih ~

Kita sentiasa punya pilihan. Sama ada pilihan kita adalah untuk tidak memilih atau sebaliknya. Ianya tetap satu pilihan. Dan aku memilih untuk memilih dengan meletakkan tawakal dan tekad sebagai arah agar tidak tersasar. Juga mengharapkan agar sesal tidak menghambat di kemudian hari. Namun segalanya hanya DIA yang Maha Mengetahui.

Telah lama kucari kekuatan untuk meletakkan langkah setapak ke hadapan. Ternyata tidak senang untuk membuat kata putus apalagi menyimpulnya erat. Adakalanya yang biasa itu telah menjadi terlalu biasa seakan sebati dengan diri dan penghidupan.

Disebabkan yang biasa itu juga, kita sering memilih untuk tidak berubah, tetap dan setia pada yang sedia ada. Walaupun ada masa-masanya kita sendiri tidak pasti.. itukah yang dinamakan kesetiaan atau itukah yang digelar ketakutan?

Apa sekalipun, selagi kita bergelar manusia kita sentiasa punya pilihan. Memilih pada pekatnya hitam atau putihnya cahaya. Namun apa yang sering kita terlupa.. yang putih juga kadangkala mampu menyilaukan dan yang hitam itu tidak semuanya menyesakkan.

Apa yang nyata, dalam hidup ini setiap satunya ada baik dan buruknya. Pada akhirnya, segalanya terpulang pada diri dan hati kita sendiri kerana pandangan kita akan berbalik kepada diri sendiri.

No comments: